CategoriiUncategorized

Gatitul miresei si barbieritul mirelui ; obiceiuri de nunta

Gatitul miresei si barbieritul mirelui ; obiceiuri de nunta

Fata a fost ceruta de nevasta, a acceptat cu bucurie, viitorii miri au facut toate pregatirile pentru nunta, pana in cel mai mic amanunt, au intrat in magazinul de verighete, au alese cele mai frumoase modele de verighete, a fost cumparata si rochia de mireasa, a fost pregatit si costumul de ginerica si iata ca a sosit ziua mult asteptata, ziua nuntii, ziua in care cei doi isi vor uni destinele. Printre cele mai asteptate momente ale acestei zile se numara doua vechi obiceiuri de nunta, cele despre care voi vorbi pe larg in acest articol: gatitul miresei si barbieritul mirelui.

Gatitul miresei este unul dintre cele mai emotionante momente ale nuntii, probabil pentru ca simbolizeaza faptul ca tanara fata va pleca din casa parinteasca, de langa cei care au iubit-o si au protejat-o intotdeauna, ca va lasa in spate copilaria si viata fara griji. Este simbolul faptului ca, din tanara domnisoara, va deveni in scurt timp doamna maritata si va merge la casa ei alaturi de sot, cu inima plina de bucurie si speranta in legatura cu noua sa viata. De obicei, la gatitul miresei se canta melodii induiosatoare, cum este “Ia-ti mireasa ziua buna”, “Gateste-ti nasa mireasa” sau chiar melodii moderne, cum este “Eu ma duc la cununie”.

Gatitul miresei, un obicei vechi de nunta, care a suferit si el destule transformari de-a lungul vremii, este astazi mai mult o simpla formalitate, insa are aceeasi putere de a emotiona pe toti cei care participa la el – domnisoarele de onoare, mama miresei, rudele de sex feminin ale miresei si cele mai bune prietene ale acesteia. Mireasa, de fapt, la acea ora, este deja pregatita pentru nunta, este coafata, machiata, aranjata si parfumata, iar ritualul gatitului este doar simbolic sau de finisaj, caci nimic nu poate fi lasat la voia intamplarii.

In zilele noastre se mimeaza fiecare gest al gatitului miresei, dar tot acum mireasa este impodobita cu bijuteriile pregatite din timp si cu orice alte accesorii isi doreste aceasta. Rolul nasei este foarte important in ritualul de gatire a miresei, caci ea este cea care, cu infinita grija, pentru a nu aduce daune coafurii sau machiajului, ii va pune miresei voalul si coronita. La final, cand totul este gata, domnisoarele de onoare aduc o oglinda mare in care mireasa sa se poata admira. Ca un ultim gest inainte de venirea mirelui si a alaiului sau, nasa acopera chipul miresei cu voalul.

Este nevoie ca gatitul miresei si barbieritul mirelui sa se sincronizeze pentru ca mirele sa ajunga la timp in casa miresei (noroc ca s-au inventat telefoanele mobile si comunicarea se realizeaza mult mai usor acum decat in trecut), unde va trebui sa plateasca o suma simbolica pentru ca domnisoarele de onoare sa intoarca oglinda spre mireasa lui. In unele zone, oglinda este acoperita cu un voal pe care domnisoarele de onoare il dau jos abia dupa ce mirele plateste pentru ca iubita lui sa se poata vedea si admira in oglinda. Gatitul miresei ramane unul dintre cele mai emotionante momente ale nuntii, un moment in care de obicei mireasa si mama ei nu se pot abtine sa nu planga.

Obiceiul numit barbieritul mirelui vine din timpuri stravechi si, chiar daca pe parcursul timpului a suferit si el diverse modificari, daca unele dintre elementele ritualului au disparut sau au fost inlocuite cu altele, mai apropiate de stilul de viata modern, oamenilor le place sa urmeze acest obicei de nunta. Chiar si de la o zona la alta a tarii apar mici deosebiri in ceea ce priveste ritualul sau cantecul /cantecele pe care este barbierit mirele, ideea principala este aceeasi peste tot.

Traditia spune ca barbieritul mirelui trebuie sa aiba loc in acelasi timp cu gatitul miresei. Vor participa la aceasta ceremonie nasul, cavalerii de onoare, prietenii si fratii mirelui. Nu trebuie uitat faptul ca la barbieritul mirelui sunt chemati si lautarii care sa inveseleasca atmosfera si sa cante melodiile din repertoriul traditional romanesc dedicat respectivului moment. De asemenea, e bine sa existe un cameraman sau macar un fotograf care sa imortalizeze intregul eveniment, ca mireasa sa poata vedea mai tarziu ce s-a petrecut acasa la mire (sau, daca mirele este din alta localitate, la hotelul unde se cazeaza inainte de nunta), iar ei sa se poata bucura si peste ani amintindu-si.

Tot traditia spune ca mirele ar trebui sa stea asezat pe un scaun, tinand sub talpa piciorului banii pregatiti pentru plata celui care il va barbieri. Ceilalti barbati prezenti se prefac a incerca sa ii fure banii, lucru pe care mirele nu il poate accepta, caci trebuie sa dovedeasca faptul ca nu mai este un baietas, ci barbat in toata regula, un barbat care este destul de puternic si matur pentru a avea grija de o familie. Pe mire il va barbieri cavalerul de onoare sau unul dintre prietenii buni. Pentru aceasta operatie se foloseste un cutit mare, care sa dea impresia ca este foarte ascutit, caci este doar un gest simbolic, nu un barbierit adevarat. Imediat dupa barbieritul mirelui urmeaza si imbracarea lui.


Lasă un răspuns