CategoriiUncategorized

Pantofii de nunta in sfaturi, obiceiuri si superstitii

Pantofii de nunta in sfaturi, obiceiuri si superstitii

Din toate timpurile si in mai toate culturile, pantofii de nunta au jucat (si inca mai joaca) un rol important in diverse obiceiuri si superstitii. Odata cu posibilitatea oamenilor de a calatori in intreaga lume, dar si datorita faptului ca mai toti oamenii au astazi acces la televizor si internet, unele obiceiuri si superstitii au depasit granitele in interiorul carora s-au format si au intrat cu lejeritate si in gandirea altor popoare. De exemplu, la romani a aparut, in ultimii ani, moda de a imprumuta obiceiuri si superstitii de la americani, si asta prin intermediul filmelor de succes de la Hollywood. Dar sa vedem cum influenteaza pantofii de nunta felul de a gandi si de a se purta al miresei, al mirelui, al nuntasilor.

Atat printre domnisoarele de onoare, cat si printre cavalerii de onoare, in ultimii ani a aparut obiceiul de a-si scrie pe talpile pantofilor numele, neaparat cu pix ori marker albastru. O superstitie spune ca primii care se vor casatori vor fi tocmai cei al caror nume nu s-a sters (sau s-a pastrat cel mai bine) de pe talpa la finalul nuntii la care au participat. Acum, ca un mic amuzament, as spune ca una dintre cele mai simple si la indemana solutii ar fi ca domnisoara de onoare sau cavalerul de onoare care chiar doreste sa se casatoreasca prima / primul, sa danseze si sa se miste cat mai putin in noaptea nuntii, caci asa va putea pastra numele scris pe talpa pantofului.

O traditie mai putin cunoscuta la noi, insa foarte interesanta, spune ca tatal miresei trebuie sa ii ofere mirelui una dintre perechile de pantofi ai fetei, lucru care simbolizeaza faptul ca tanarului mire ii sunt predate toate responsabilitatile pe care le-a avut, pana la acel moment, parintele.

Sunt si zone ale lumii unde mirele, atunci cand primeste pantofii de la tatal miresei, o atinge usor pe aceasta in frunte cu propriile ei incaltari, lasand astfel de inteles ca, de la acel moment, ea va trebui sa tina cont de sot, nu de parinte, si sa respecte deciziile pe care acesta le va lua pentru familia lor.

Una dintre cele mai cunoscute superstitii de pe la noi este aceea care spune ca mireasa nu trebuie sub nici o forma sa poarte la nunta sandale sau pantofi decupati la varf, chiar daca nunta are loc in mijlocul verii, caci exista riscul sa i se “scurga” norocul printre degete.

Pentru a avea noroc in casnicie, mireasa e bine sa ascunda in pantof un fir de trifoi cu patru foi, unul dintre cele mai puternice simboluri ale norocului.

Daca mireasa isi doreste sa aiba o viata imbelsugata, o casnicie lipsita de griji materiale, e bine sa ascunda in pantof o bancnota (moneda are acelasi efect, spune superstitia, insa poate provoca rani picioarelor miresei).

Un alt obicei de nunta legat de pantofi spune ca mireasa nu trebuie sub nici o forma sa isi schimbe pantofii in tot timpul cat dureaza nunta (nici pe timpul zilei, nici in noaptea nuntii, la petrecere), din cauza ca altfel isi va schimba si barbatul.

Exista si o superstitie care spune ca mireasa nu trebuie sa mai poarte niciodata in viata pantofii purtati la nunta, caci acest lucru atrage ghinionul si va ajunge sa se marite si a doua oara.

Pantoful este prezent in obiceiuri si superstitii de nunta chiar si sub forma de figurina asezata pe tortul miresei sau ca o mica amuleta ascunsa in buchetul miresei. Se spune ca are puterea magica de a aduce noroc in casnicia care tocmai incepe.

Nu trebuie uitata nici superstitia care spune ca va fi stapan in casa cel care, in timpul sau imediat dupa cununia religioasa, isi va calca partenerul pe picior. In general mireasa este cea care se grabeste sa isi puna pantoful peste cel al mirelui, insa exista si cazuri in care mirii discuta acest aspect atunci cand fac pregatirile pentru nunta si stabilesc daca si cine pe cine va calca pe picior in biserica.

In unele zone exista obiceiul ca insasi mireasa sa scrie pe pantofii de nunta numele domnisoarelor de onoare care o insotesc de-a lungul intregului eveniment. Se va marita prima domnisoara al carei nume se distinge cel mai bine la finalul petrecerii de nunta. Obiceiul este valabil si pentru mire si cavalerii sai de onoare.

Unul dintre cele mai placute momente ale petrecerii de nunta este, desigur, furatul miresei. Nu voi discuta despre acest obicei acum, ci doar voi aminti ca rascumpararea miresei, toate negocierile care fac deliciul serii se vor purta intre mirele care si-a pierdut mireasa si cel / cei care aduc(e) pantoful miresei ca pe o dovada ca el/ ei a(u) furat-o.

In Ardeal nu se fura mireasa, ci se fura numai pantoful acesteia. De obicei acest lucru se intampla cand mireasa este asezata pe scaun si mai ales cand este neatenta. Cineva se strecoara sub masa si ii fura unul dintre pantofi, insa acest lucru se poate intampla chiar si pe ringul de dans. Persoana care fura pantoful il ascunde si apoi ii cere mirelui o rascumparare pentru recuperarea pantofului.

Sfaturi privitoare la pantofii de nunta ai miresei. Pentru ca tanara va sta incaltata cu ei o zi si o noapte, ideal este ca pantofii sa fie cumparati cu mult timp inainte, pentru ca viitoarea mireasa sa aiba timp sa se acomodeze cu ei, dar si pentru a verifica daca acestia se potrivesc cu rochia de mireasa aleasa. De preferat este ca pantofii miresei sa fie lucrati atat la interior, cat si la exterior (dar nu neaparat) din piele naturala, care se muleaza bine pe picior dupa cateva purtari. Sa nu uitam ca in pantofii din materiale sintetice piciorul transpira si poate incepe chiar sa raspandeasca mirosuri neplacute. De asemenea, tinand cont ca mireasa ii va purta aproape 24 de ore, este bine ca pantofii sa nu aiba tocuri foarte inalte si subtiri.

Sfat pentru mire: pazeste mireasa, dar nu excesiv, pentru ca nuntasii sa o poata fura si sa iti poata aduce pantoful ei, caci acest moment face deliciul invitatilor.

Sfat pentru viitorii miri: verighete ieftine gasiti chiar in acest magazin de verighete.

Lasă un răspuns